fbpx
Images NULL Headerimage array(2) { ["detail"]=> array(0) { } ["images"]=> array(1) { [0]=> array(6) { ["filename"]=> string(66) "/documents/Images/aktiviteter/vandring/dyroledenBarnseleutsikt.png" ["alt"]=> string(0) "" ["bgposition"]=> string(6) "center" ["grid"]=> string(2) "14" ["height"]=> string(3) "220" ["ordering"]=> string(1) "0" } } }

Dyröleden - Vandring, promenad eller motion

Dyröleden beskrivs av många som en av de starkaste och mest lättillgängliga naturupplevelserna av karga västkustklippor.

Foto: vonFrankEinsteins Vandringstips, dyron.se, vastsverige.com  Text: #MagLaGBG

 

Leden på Dyrön är totalt 5km lång och kan delas in i den västra (grön) och östra kustleden (gul), samt inlandsleden som går tvärs över ön (blå), mellan öns två hamnar.

"Femtio ton brädor som släpats ut på klippstigar har gjort djupa raviner och exponerade kuststräckor lättillgängliga, både för barn och seniorer hela året. Men leden kräver god fysik".

Hela leden går på bergiga stigar, med stabila trappor, spångar och räcken i trä där det behövs. Totalt tar det ca 2,5 timmar att gå runt hela ön i lugnt tempo. Börjar man den västra eller östra kustleden så kan man välja att avbryta ledvandringen då man kommer till den södra hamnen om man vill. Därifrån kan man ta den enklare och snabbare vägen som går tvärs ön genom samhället och förbi affären tillbaka till färjan. Eller så fortsätter men ledvandingen runt ön. 

Dynes Ravin som man kommer till via den västra kustleden är kanske det mest spektakulära på vandringen. Längst ner i ravinen via den smala passagen mellan två höga klippväggar finns bord och bänk. Här äter många sitt utflyktspaket, samtidigt som de tittar ut över grannön Åstol och rökeriet som ligger på Åstols norra hamnpir.

 

Vandringsikonen Ronny, alias von Frank-Einstein, berättar och guidar här i en film på en tur runt Dyrönleden.

 

 

 

Vi upplevde Bohuslän, samtidigt som vi respekterade vår egen och andras hälsa.

På Tjörns sydvästra spets ligger skärgårdssamhället Rönnäng, ca en timme från centrala Göteborg. Här bodde vi en helg på Tjörns Havspensionat, i ett hotellrum med egen ingång och altan.

Läs mer och se bilder »

Promenad till vindskyddat bad i Kårevik

I skydd bak klippan Tjörnehuvud, ligger Kårevik. Badplatsen med bad från sandstrand, klippor, flytbryggor och hopptorn. Något för alla i lä för Västan!

Läs mer och se bilder »

Galleri Röda Stugan - längst ut på klipporna, mot Pater Noster Fyr

Längst ut på Åstols klippor ligger Galleri Röda Stugan, där endast siluetten av Pater Noster fyr står mellan öppet hav ut mot England. Här annordnar man vernissage och har öppet hela sommaren.

Läs mer och se bilder »

Dyröleden - Vandring, promenad eller motion

Dyröleden beskrivs av många som en av de starkaste och mest lättillgängliga naturupplevelserna av karga västkustklippor.

Läs mer och se bilder »

Pop och måleri från Sara Varga, möter kärv Bohuslänsk akvarell och silversmide, på Åstols Rökeri och Tjörns HavsPensionat!

Vis-popsångerskan Sara Varga kommer till Åstol och Rönnäng för att spela på Tjörns havspensionat och Åstols Rökeri. Med sig har hon sin konst för att ställa ut och samtala med de lokala konstnärerna i Galleri Insikten, längst ut på Åstols klippor mot väster.

Läs mer och se bilder »

Eventen säljer slut, ni verkar gilla det intima!!

Den tidiga vårens evenemang på Åstols Rökeri har nästan alla sålt slut. Bland annat har Joe Labero uppträtt på Rökeriet och Tjörns Havspensionat, och sålt slut fyra gånger redan i år!

Läs mer och se bilder »